четвер, 21 грудня 2017 р.

МАЙСТЕРНЯ СНІЖИНОК У БІБЛІОТЕЦІ

Йдуть новорічні свята – до бібліотеки гайда!

Скоро, скоро Новий рік! Ви готуєтесь до нього? Ми - уже!
Чудові об'ємні сніжинки виготовляли читачі дитячої бібліотеки- філії № 14. Всі бажаючі завітали у бібліотеку 21 грудня на майстер-клас по вирізанню сніжинок з паперу та інших матеріалів під назвою «Плете зима мереживо сніжинок».
А що для цього було потрібно? Насамперед, чудовий настрій, аркуш паперу у формі квадрата, ножиці і олівець.
Діти разом із дорослими жваво вирізали ножицями різні сніжинки. Чарівні паперові сніжинки з’явилися у кожного. Неможливо було знайти однакових.  
Майстер-клас закінчився та діти ще довго залишались в бібліотеці, веселі, з святковим настроєм і сніжинками, які вони змайстрували.

«Старалися, посміхалися і все вийшло дуже класно!», - зауважила бабуся пані Людмила.

четвер, 23 листопада 2017 р.

Голодомор – чорна сповідь України

Вшанування жертв голодомору – це воскресіння нашої пам’яті. Пам‘ять про знищених і невинно убієнних має об’єднати у великій скорботі всіх, хто любить Україну, незалежно від національності і мови спілкування, віросповідання чи місця проживання – тобто весь український народ.
23 листопада на спомин-реквієм «Скорботна свічка памяті святої» до бібліотеки-філії №14 завітали учні СЗОШ №12 6 «Б» класу.
Захід почався зворушливою піснею «Свічка» у виконанні Оксани Білозір, яка присвячена усім загиблим під час голодомору.
Учасники заходу переглянули відеофільм з елементами хроніки про передумови створення штучного голоду в Україні. Учні по черзі зачитували хвилюючі спогади очевидців Голодомору.
Працівники бібліотеки спонукали присутніх замислитись над питанням «Крихта хліба – багато це чи мало?». Було запропоновано переглянути фрагменти документального фільму «Голодомор. Великий злам» із серії «Невідома Україна».
Наприкінці заходу присутні вшанували пам’ять померлих хвилиною мовчання і запаленою свічкою в руках.

«Смуток огортає душу, коли вчитуєшся й осмислюєш рядки архівних документів, вислуховуєш сповнені печалі розповіді очевидців Голодомору, штучно створеного в Україні. Але правду про це повинні знати всі, якою б гіркою вона не була. Надіюсь, що цю болючу сторінку нашої країни діти запамятають та ніколи не забудуть!», - зауважила вчитель Емілія Гащук.

вівторок, 14 листопада 2017 р.

Чарівниця зі Швеції

 (до 110 річчя від дня народження Астрід Ліндгрен)
Славетну шведську письменницю Астрід Ліндгрен називали «Андерсеном наших днів», «Чарівницею із Швеції», «Чарівницею, яка живе повсюди», адже вона була людиною дивовижною, наділеною рідкісним талантом створювати у книгах чудеса.
 «Я хочу писати для тих читачів, які здатні творити дива. А дива творять діти, коли читають книжки» – так говорила Астрід Ліндгрен. Вона писала книги саме для дітей, адже в душі завжди була дитиною, вміла по-дитячому дивуватися, радіти життю, сміятися. Її твори стали справжніми бестселерами.
Нині важко уявити сучасного хлопчика чи дівчинку, які б не знали про маленького чоловічка Карлсона, що живе на даху одного з будинків Стокгольма. Казкові країни, в яких живуть Пеппі Довгапанчоха та її друзі – жваві, веселі, дотепні діти, що постійно у мріях і пошуках нових пригод.
14 листопада у бібліотеці-філії №14 учні 5 «А» класу СЗОШ №12 подорожували разом з чудовими героями славетної шведської письменниці.
Жваво та емоційно  приймали участь у вікторинах,  активно та весело – у грі «Назвіть героя твору».

«Діти отримали багато нових знань та цікавих фактів про життя письменниці та її героїв», – зазначила вчитель Валентина Лаврієнко.

 

четвер, 9 листопада 2017 р.

До Дня української писемності і мови

Рідна мова – духовності основа
Україна – золота чарівна сторона. Скільки ніжних ласкавих слів придумали люди, щоб висловити свою гарячу любов до краю, де народилися і живуть.
Сьогодні,  9 листопада,  наша країна відзначає День української писемності та мови.
 Поговорити  про нашу рідну мову – безмежно багату та милозвучну, співучу і мелодійну у бібліотеку-філію №14 завітали учні школи СЗОШ №12 5 «Б» класу на мовознавчий тренд «Рідна мова – духовності основа».
Дітей  ознайомили з основними етапами розвитку української мови. Лунали пісні про мову, прислівя, приказки та скоромовки. Разом із бібліотекарями діти співали пісні про мову, Україну.

«Любіть свою мову, бережіть її, пишайтеся нею, вчіться розуміти її красу і старайтеся самі розмовляти українською мовою правильно, красиво!» - зауважила бібліотекар Діана Юркова.


четвер, 12 жовтня 2017 р.

"Шляхами мужності і слави"

14 жовтня ми будемо відзначати  свята: День Покрови Пресвятої Богородиці, День Українського козацтва, День захисника України.
 Напередодні цих  свят 12 жовтня у бібліотеці-філії № 14 цікаво та змістовно пройшла історична розповідь «Шляхами мужності і слави».
Відеосюжети,  вікторини, конкурси, патріотичні вірші та пісні, надихали користувачів-дітей учнів 6 «В» класу СЗОШ № 12. Дійства супроводжували козацьким маршем, в бібліотеці до заходу експонувалась виставка-вшанування «З козаків візьмемо приклад»
 «Я вражений заходом: дізнався багато цікавого з життя козаків, дуже сподобався козацький гопак», - поділився Ярослав Гончарук.

 «Такі зустрічі залишають у молодих душах віру у краще майбутнє України і нестримне бажання бути схожим на тих, хто зараз захищає свободу та незалежність нашої держави», – поділилась враженнями працівник бібліотеки Діана Юркова.

вівторок, 10 жовтня 2017 р.

До Дня захисника України

«Вірні сини Батьківщини»
10 жовтня у бібліотеці-філії №14 для бажаючих користувачів цікаво та змістовно пройшов перегляд періодичних матеріалів «Вірні сини Батьківщини». Цей захід був організований до Дня захисника України (14 жовтня).
Читачі мали можливість ознайомитись з публікаціями в газеті «Проскурів», «Голос України» про мужні вчинки наших земляків воїнів АТО, ознайомитись із сучасними подіями в Україні.
В ці дні всі громадяни України висловлюють свою повагу українським солдатам та офіцерам, які на Сході України в важких нелюдських умовах боронять мирне життя українців. Також згадуються українські воїни-миротворці, які у складі багатьох місій ООН стоять на сторожі миру і порядку в зарубіжних країнах та своєю доблесною службою за кордоном створюють мужній образ українського солдата і сміливо виконують бойові завдання в гарячих точках по всьому світу.
 «Я мрію стати справжнім захисником нашої країни, щоб бути на варті миру та спокою нашої України! - сказав з захопленням Олексій Біловус.




четвер, 5 жовтня 2017 р.

В рамках декади правових знань

Правовий захист від насилля дітей в Україні
В рамках декади правових знань 5 жовтня на бесіду-роздум «Правовий захист від насильства» у бібліотеку-філію №14 була запрошена Ірина Щербина (Головний спеціаліст територіального управління юстиції у Хмельницькій області).
На захід  завітали учні СЗОШ №12 8 «А» класу. Спеціаліст розповіла присутнім про те, що для правового захисту дитини  існують багато документів, але основні з них – Конвенція ООН про права дитини та Декларація прав дитини.
Фахівець ознайомила учнів із положеннями Конвенції ООН, щоб діти вміли правильно користуватися своїми правами і добре виконували свої обов’язки, не порушуючи законних інтересів інших.
Зустріч  проходила жвавим діалогом.  Дітей цікавило усе: які органи та служби в змозі допомогти та вирішити питання насилля дітей в Україні, які закони сприяють попередженню насильства та гарантують охорону та захист прав, свобод та інтересів людини і громадянина, в тому числі дитини.
Працівники бібліотеки звернулися до учнів з проханням бути відповідальними, розумними, обачними і небайдужими.

До заходу була підготовлена викладка  надходжень нової літератури «Ти і закон».

четвер, 28 вересня 2017 р.

До Всеукраїнського Дня бібліотек

Бібліотечні лавочки «У світі книги чарівної» 
Яких професій лиш нема!
Художник, вчитель, лікар і аптекар,
Та все ж найкраща це моя
Я – бібліотекар

Наближається наше спільне свято – Всеукраїнський день бібліотек. З нагоди його відзначення 28 вересня у бібліотеку-філію №14 на бібліолавочки «У світі книги чарівної» завітали учні НВК №9 3 «Г» класу.
Учасники заходу мали можливість ознайомитися з захопливими  сучасними книгами,  відкрити для себе безліч цікавих письменників-класиків, поспілкуватися, взяти участь у розважальних конкурсах, вікторинах.
Мандруючи цікавим книжковим світом діти зустрічали відомих улюблених героїв, знайомилися з чарівним і дивовижним світом казки.
Час, проведений  у нашій книгозбірні – це  найкращі ліки від нудьги, це підняття всім чудового настрою, отримуючи лише позитивні емоції.
«Читайте! Хай не буде у вашому житті жодного дня без прочитаної сторінки, бо тільки у такому випадку книга радо стане вашим другом та порадником!», - зауважила працівник бібліотеки.


четвер, 21 вересня 2017 р.

Поетична зоря Ніни Шмурикової

В рамках міського літературного фестивалю «Слово єднає – 2017» 21 вересня у бібліотеці-філії №14 відбулась творча зустріч «Поетична зоря Ніни Шмурикової».              Всім відома подільська поетеса, педагог, просвітянка, член Національної спілки письменників України, презентувала свою творчість користувачам бібліотеки, учням 9 –х класів НВК9.
«У сучасному світі є чимало різноманітних принад, які здатні привабити. Проте, ні за яких обставин не слід забувати про книгу», - зазначила поетеса.
Учні з великим задоволенням слухали цікаву розповідь Ніни Шмурикової про своє життя, творчий шлях.
Урочисто звучали вірші про Хмельницький. Приємно вразило учасників заходу переклад знаменитої пісні Володимира Висоцького «Пісня про друга». Вірш пісні вперше пролунав на українській мові у виконанні Ніни Миколаївни.

«Щиро дякуємо за незвичайну зустріч з поетесою Ніною Шмуриковою. Сьогодні поетичне слово доторкнулося до дитячих душ і сердець»,- наголосила вчитель пані Наталя Джура.

вівторок, 19 вересня 2017 р.

"Щастя - це відкривати серце людям..."

«Тільки ти повертайся»
19 вересня у бібліотеці-філії для дітей №14 в рамках літературного фестивалю «Слово єднає – 2017» завершився літературний міст «Премєра книги 2017».
Спочатку через скайп-звязок гості бібліотеки-філії №13 подільські письменники Михайло Цимбалюк та Петро Маліш презентували користувачам бібліотеки-філії №13, №14 свої нові твори.
А потім подільська поетеса, прозаїк Маргарита Шевернога  у бібліотеці-філії №14 презентувала свою нову збірку «Тільки ти повертайся» учням НВК №9 10 «А» класу. Це третя поетична збірка, до якої увійшли вірші 2014-2016 років.
Авторка щиро ділилася з читачами особистими роздумами, психологічними спостереженнями, висловлювала власну життєву позицію – відверто, емоційно, з гумором, часом іронічно. Учні слухали поетесу, затамувавши подих.
   «Кожний, хто познайомиться з творчістю Маргарити Шеверноги, визнає, що вона – нова поетична зірка на небосхилі нашої літератури», - зауважила вчитель пані Емілія.

«Премєра книги 2017»
Літературний міст
(Скайп-звязок)
#словоєднає2017
#літературний фестиваль

#Хмельницький


середа, 23 серпня 2017 р.

До Дня Незалежності

«Прапор наш, як літо в сонці майорить!»

Говорити про нашу країну можна нескінченно. Україна – це неозорі простори рідної землі, що тягнуться від Карпат до Чорного моря. Україна – це історія народу, який протягом багатьох років боровся за свою свободу і незалежність. Україна – це рідна мова, яка стала однією з найрозвинутіших мов світу. Україна – це наша Батьківщина.
Тому саме сьогодні, 23 серпня,  напередодні Дня Прапора та Незалежності України, у бібліотеці-філії №14 урочисто, святково.
 До уваги користувачів -  інформхвилинка «Прапор наш, як літо в сонці майорить!», яка присвячена історії формування української державності, боротьбі українського народу за незалежність своєї держави.
 Організована тематична експозиція «Моя країна – Україна», де представлені роботи декоративно-прикладного мистецтва, виготовлені читачами.

   Ми віримо в майбутнє України і бажаємо, щоб свято Незалежності принесло в українські родини щастя, добро, мир та любов.
 

середа, 16 серпня 2017 р.

PRESS-кліпінг у бібліотеці!

Що Поштарик нам приніс?
Літо – улюблена пора дітвори, адже це – канікули, відпочинок, розваги… Як зробити так, щоб цей відпочинок був цікавим і змістовним? Це можливо тільки разом з бібліотекою.
16 серпня 2017 року на галявині перед бібліотекою весело та цікаво провели свій літній день користувачі бібліотеки-філії №14 на press-кліпінгу «Щоб всі діти більше знали, є газети і журнали».
Діти залюбки відгадували кросворди і загадки із запропонованих бібліотекарями журналів та газет, а також із великим задоволенням готували саморобки із журналів «Карамельки», «Жирафа Рафа».
Прес-огляд нових надходжень «Журнал для тебе», тематична виставка «Наша преса на всі інтереси» були досить корисними.
Цікаві рубрики, яскраві малюнки та фотографії, велика кількість різноманітних анонсів та корисних порад не залишили байдужими нікого.
Зараз світ української дитячої преси зростає попри всі економічні, духовні, видавничі негаразди. Користувачі бібліотеки дізналися, що на даний момент видається більше 50 видів дитячих журналів та газет всеукраїнського рівня.
 Сьогодні вони здатні задовольнити вимоги найпримхливішого читача. Тематична різнобарвність і поліграфічна якість дитячих видань, яскравість та виразність художнього оформлення приваблюють наших читачів та їх наставників.
Поряд із добре відомими не одному поколінню читачів журнально-газетними іменами – «Голос України», «Проскурів», «Малятко», «Барвінок», «DIANA», «Карамельки», з`явилося багато нових: «Діточки-квіточки, матуся, бабуся», «Пізнайко», «Професор Крейд», «Жирафа Рафа», «Ангелятко», «Смайлик», «Українська родина», «HANDMADE» тощо. Саме ці газети та журнали отримує наша бібліотека.
Читачі із великим задоволенням гортали сторінки яскравої преси з цікавими кросвордами, пізнавальною інформацією, літературними іграми, макетами для виготовлення аплікацій та паперових поробок.
«Психологи радять долучати дітей до перегляду та читання періодичних видань, - зауважила працівник бібліотеки Діана Юркова, - адже це робить процес читання динамічним, спонукає до швидкого переключення уваги від однієї теми до іншої, розвиває інтелект».

 Читайте та розвивайтесь разом із нашою бібліотекою!


понеділок, 7 серпня 2017 р.

ЛІТО! ПЕРІОДИКА! ДР@ЙВ!

Газетно-журнальні посиденьки
Читай журнали та газети!
І подолай усі тенета.
Дізнаєшся про всесвіт гарний,
Труди твої  не будуть марні!
Ось і прийшов останній місяць спекотного літа.
7 серпня 2017 року в приміщенні бібліотеки, під час чудового дощового літнього дня, користувачі бібліотеки-філії №14 мали змогу відпочити, переглядаючи цікаві нові книги, журнали, спілкувалися з друзями.
 Кожен день друкується багато газет і журналів. З них ми дізнаємося про цікаві новини та події, які відбуваються як в Україні, так і за кордоном, а є особлива – дитяча преса.
Ось саме задля того, щоб познайомити користувачів бібліотеки з дитячою пресою  бібліотекарі організували День періодики «Мандруємо планетою з журналом та газетою».
Читачі молодшого та середнього шкільного віку із захопленням подорожували сторінками журналів «Барвінок», «Жасмин», «Жирафа Рафа», «Карамельки», «Малятко» та газети «Діточки-квіточки, матуся, бабуся». З них діти дізналися багато цікавих, пізнавальних, захоплюючих розповідей. Дуже важливо, що ця інформація завжди корисна у навчанні, навчає логічно мислити, розвиває світогляд. А під час канікул допомагає з користю організувати власне дозвілля і розвивати інтелектуальні здібності.
Користувачі бібліотеки залюбки відгадували кросворди і загадки із запропонованих бібліотекарями журналів та газет, а також із великим задоволенням готували саморобки із журналів «Карамельки», «Жирафа Рафа».
Прес-огляд нових надходжень «Журнал для тебе», тематична виставка «Наша преса на всі інтереси» були досить цікавими для дітей. Цікаві рубрики, яскраві малюнки та фотографії, велика кількість різноманітних анонсів та корисних порад не залишили байдужими нікого.
«Сьогодні я дізнався про те, як є багато для дітей журналів та газет  у бібліотеці. Тепер я обов’язково буду відвідувати бібліотеку, щоб, перегортаючи сторінки газети чи журналу, дізнаватися, що нового відбувається у світі», – поділився враженнями читач бібліотеки Олександр  Лукасевич.
Усі присутні із захопленням брали участь у розважальних конкурсах, а також дивилися мультики. Без солодких подарунків не залишився ніхто.
Час, проведений  у нашій книгозбірні – це  найкращі ліки від нудьги, це підняття всім чудового настрою, отримуючи лише позитивні емоції.




четвер, 6 липня 2017 р.

Як допомогти біженцям?

Огляд Інтернет-сайтів «Як допомогти біженцям?»

Війна увірвалася в наше життя і перекроїла все – плани на майбутнє, родинні і дружні зв’язки, спокій та впевненість у завтрашньому дні. Люди зі сходу України та з півострова Крим покидають свої рідні домівки і їдуть світ за очі, подалі від куль, часто із самими лише документами.
Хмельницька область прийняла більше 7 тисяч переселенців. Перед людьми, які змушені переїхати стає багато питань - де жити, що вдягати, чим годувати дітей. Вони постійно потребують гуманітарної та фінансової допомоги.
6 липня в бібліотеці-філії №14 був проведений огляд Інтернет-сайтів «Як допомогти біженцям?». Працівник бібліотеки ознайомила користувачів з сайтами, де можна знайти відповіді на такі запитання: хто такі біженці?, які права мають біженці?, хто вирішує статус біженця?, чи є біженцями люди, які втікають від війни? та багато інших.
Ключовою думкою даного заходу була тема милосердя. Милосердя — це прагнення всім серцем допомогти іншим, підтримати матеріально й духовно, грошима й доброю порадою, підтримати в радості та втішити у біді.

«Я впевнена, що спільними зусиллями, з щирим бажанням  будемо і надалі, по можливості,  допомагати  переселенцям, щоб  полегшити їхні складні життєві обставини: адаптуватися до нових умов життя» - в кінці заходу наголосила бібліотекар Діана Юркова.